Når dit firma skal have trykt materiale, er der mange penge at spare. Uanset om det er skilte, overlays eller klistermærker. Når det kommer til, trykkeri betyder valget af trykkemetode og størrelsen på partiet meget for prisen. Nogle trykmetoder egner sig bedst til små printpartier, hvorimod andre metoder er billigere ved store printpartier.

Planlægger du et projekt, hvor du skal have et produkt printet, så vil du oftest møde tre begreber; offset printning, digital printning og serigrafi.

Offset printning

Offset printning (også kaldet offset litografi) er kendt som den traditionelle trykkemetode, der daterer tilbage til 1800-tallet. Offset printning er en printmetode, hvor trykfarven først påføres en trykplade, hvorefter trykpladen presses mod en gummivalse, så trykfarven overføres til gummiet. Derfra overfører gummivalsen trykket til papiret eller andre materialer. Når først trykpladen og hele opsætningen er sat op, så kører offset printning derudaf. Derfor er offset printning ideelt, hvis du skal have trykt et stort parti af dit materiale. Hvorimod det er en dyr metode, hvis du kun skal have trykt et mindre oplag.

Digital printning

Digitalprint er en nyere trykkemetode som har været fremme de sidste 20 år. Det er en moderne teknik, hvor højteknologiske printere tilføjer blæk og toner direkte på papiret. Derved undgår man arbejdet med trykplader, hvilket også er grunden til at denne printmetode har en nemmere og billigere opsætningsproces.

Digitalprint er billigere end offset print, medmindre du skal have printet en stor mængde materiale. På grund af den nemme opsætningsproces er det også mindre problematisk at lave ændringer i materialet, i sidste minut og du kan få printet så lidt som én kopi af dit materiale med digitalprint.

Serigrafi

Serigrafi er en trykkemetode, som opstod omkring 600-900 evt. i Kina. Trykkemetoden foregår ved at motivet er tegnes, enten manuelt eller med software. Derefter skæres motivet ud og fastgøres til skærmen. Resten af skærmen dækkes til og bliver derved de negative områder på det endelige billede. Den klargjorte skærm placeres over det ønskede materiale. Derefter bliver blækket spredt ved hjælp af en rakel (gummiliste). Blækket filtreres igennem det udskårne område og skaber derved det trykte billede.

Serigrafi ses ofte som en gammeldags trykkemetode, især sammenlignet med nyere metoder. Dog er serigrafi stadig overlegen på mange måder og kan være det bedste valg af trykkemetode.

Serigrafi er utrolig fleksibelt. Du kan printe på nærmest, hvilket som helst materiale, så længe det er flat. Du kan printe på plastik, tekstiler, metal, træ og papir mm. Derudover strækker fleksibiliteten sig endnu længere, du kan også bruge serigrafi til at trykke på mere obskure formede produkter.

En ulempe ved serigrafi er at det er mere kompliceret at klargøre printningen, derfor kan serigrafi også være dyrere end andre trykkemetoder.

Dog, hvis du skal bruge et print som er mere holdbart end normalt, så skal du benytte dig af serigrafi. Fordi trykkemetoden, hvor materialet absorberer tykke lag af blæk fører til en bedre holdbarhed. Især, hvis produktet udsættes for direkte sollys.

Dette var en kort præsentation af de mest gængse trykkemetoder, hvilket forhåbentligt har givet et overblik over, hvilken trykkemetode der er mest gavnlig for dig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.