julehandel

Der vil altid være noget nyt, vi som mennesker vælger at bruge vores tid, penge og energi på. Vores indkøb, ferier og traditioner vil altid være i forandring.

Hvis 2020 har lært os noget, så er det bland andet det. Der er ikke to år, der er ens, og sådan vil det formentligt aldrig være.

Julehandlen og julen generelt har især været et område, der har været under voldsom forandring. De mange traditioner har været under voldsom pres, vores indkøb har ændret sig både i form og substans, og måske vender vi ikke tilbage til et helt almindeligt liv eller jul igen.

Fokus på andre gaver

Da Danmark lukkede ned, oplevede et stort antal danskere, hvor de pludselig blev til håndværkere, der fik en stor liste af projekter, der krævede nyt værktøj.

Pludselig blev pengene brugt indenfor husets fire vægge. De projekter, der før blev lagt på is, eller som skulle laves i fremtiden, fik endelig dagens lys at se.

Det blev også nødvendigt med et hjemmekontor, med indkøb til huset så det kunne tilpasses det nye liv. Det bliver nødvendigt med stænkplade og et arkivskab

Lige netop de ting har ændret vores julegaver i år. Vi er alle sammen blevet bevidste om, at der er ting, sager, projekter i huset eller i os selv, som vi kan udvikle på.

Under juletræet har mange danskere derfor bemærket, at der er kommet nye ting. Der er kommet produkter, værktøj og projekter, som har et andet formål end en trøje, et spil eller en koncert. Så hvis din julegave var et arkivskab i år, skal du ikke tro, at du var den eneste.

Julen indretter sig andre omstændigheder

Ligesom gaverne har ændret sig sammen med resten af året, så har hele julen ændret sig gevaldigt.

De mange julefrokoster, vi alle sammen ser frem tid og nyder, er røget i baggrunden. Og der er ikke den store mulighed for, at vi i starten af det nye år kan få glæden af at møde disse julefrokoster.

Juleindkøbet har også ændret sig. Det blev væsentlig mere fokuseret på onlinehandlen. Årsagen skal selvfølgelig findes i, at de fysiske butikker i centrene måtte lukke, så konkurrence var sparsom.

Der er ikke meget ved julen i 2020, som virkelig har bragt minderne tilbage til julen i barndommen, julen fra 2019 eller mange andre jul. Men hvad betyder det for julen og for os?

Hvordan ser fremtiden ud?

Julen har uden tvivl ændret sig i år, om denne ændring bliver ved med at holde stik, er lidt sværere at besvare.

For der findes ikke mange mennesker, som ikke ville ønske sig tilbage til den tid, hvor vi kunne holde normal jul, hvor vi kunne handle i storcentre, hvor vi kunne kramme og samles i store flokke.

Men den almindelige hverdag får ikke lov at indtræde så hurtigt, som vi måske kunne ønske os. Måske bliver julen i 2021 også en ny og foranderlig jul grundet covid-19.

Med eller uden covid-19 er det i hvert fald helt sikkert, at den ikke kommer til at ligne den jul, vi fik i år.

Måske har julen, gaverne og indkøbene ændret sig en gang for alle.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.