julehandel

2020 har i sandhed været et år, de fleste danskere og mennesker i det hele taget vil komme til at huske i rigtig lang tid.

Coronaen har fyldt meget, hvis ikke det hele, og det har været et langt, udmattende maraton at kæmpe mod den lumske virus.

Nu står julen for døren, og Danmark er midt i den frygtede, men forventede anden coronabølge, der rammer med større kraft end i foråret.

Helt aktuelt er landet lukket stort set fuldkommen ned igen, og mellem jul og nytår bliver der ikke meget aktivitet i samfundet med tanke på de nye restriktioner.

Én ting stortrives dog som aldrig før, og det er julehandlen, der sætter rekorder på flere områder.  

Rekordhandel på flere måder

Dansk Erhvervs prognoser melder, at den danske julehandel 2020 vil slå alle rekorder og udgøre 11 milliarder kroner i år, hvilket svarer til, at hver enkelt husstand i snit bruger 4.100 kroner mere på gaver, mad og drikke op mod jul sammenlignet med resten af 2020.

Coronaen har desuden bevirket, at onlinehandlen generelt er steget markant, men i julen er den mere eller mindre eksploderet i takt med, at der er kommet flere restriktioner og højere smittetal.

Folk vil hellere blive derhjemme i sikker afstand fra potentielle smittekilder, end de vil stå i anelange køer og blive udsat for virusset – det er i hvert fald det billede, der tegner sig, når man kigger på den stigende e-handel op til jul. Hvor der er blevet handlet en del julegaver, især elektronik som et gamertastatur eller lignende.

Let at forklare?

Man kan spørge sig selv, hvordan det kan være, at den generelle julehandel i netop 2020 er større end nogensinde.

Ser man handlen i lyset af de mange måneder, danskerne har haft i coronaens skygge, tyder det på, at julen af mange har været opfattet som et længe ventet frirum, hvor den skulle have hele armen.  

Black Friday regnes for at være det tidspunkt i år, hvor julehandlen for alvor blev kickstartet, og forbrugerne har ikke set sig tilbage.

Dansk økonomi har ikke oplevet tilbagegang i samme grad, som det ellers forudsagt i foråret, og den stigende handel kan også bare være en naturlig følge af, at Danmark er et rigt land, som generelt har en sund og voksende økonomi.

Hårdt for de unge

2020 har uden tvivl været hårdt for alle aldersgrupper, men det er en udbredt opfattelse, at de unge har været blandt de hårdest ramte.

Nok har de også været de største smittespredere, men samtidig er det også de unge år, de fleste forbinder med fest, farver og livsnyderi, og derfor har det været ekstra hårdt for de unge at distancere sig fra socialt samvær.

Det have udmøntet sig i en ekstragod julegave, måske et tastatur eller et fedt kontorbord til værelset, eller måske en mælkeskummer til køkkenet.

At dømme efter de rekordhøje tal for julehandlen, er det i hvert fald ikke usandsynligt, at de unge kan se frem til en god julegave eller to efter et hårdt år, hvor vennerne har været skubbet i baggrunden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.