Alt for mange danskere tilbringer deres arbejdsdage på dårlige kontorstole og forkert indstillede skriveborde. Det øger risikoen for, at vi kan se frem til en alderdom med slidskader på både arme, skuldre, ryg og ben, samt stor risiko for gigt i leddene. Vil du forhindre det, skal du gøre en aktiv indsats med det samme, så du kommer til at sidde bedre, når du arbejder.

Selv om du sikkert allerede har fået at vide, at du sidder i en ergonomisk kontorstol, er det ingen garanti for, at du får en alderdom uden smerter i leddene og problemer med led og knogler i arme, ben, ryg og nakke. For de kontorstole som de fleste af os sidder på, fastholder os i en alt for oprejst og fastlåst siddestilling.

Vi sidder for lige

Den oftest fuldstændigt lodrette stilling på ryggen, når du sidder på en moderne kontorstol, lægger en alt for stor vægt på dit bækken og din lår. Samtidig viser nye ergonomiske undersøgelser, at den næsten helt vinkelrette stilling mellem lår og rygsøjle, slet ikke er sund at sidde fastlåst i.

Faktisk sidder du mest optimalt, hvis du har en vinkel på lige omkring 135 grader mellem lår og ryg, hvis du skal sidde ned i længere tid. Det er en noget mere og ganske anden, tilbagelænet ”siddestilling”, end den du højst sandsynligvis sidder i nu.

Fordelen er, at din vægt fordeles mere ligeligt på en større del af kroppen, fremfor at du kun sidder på balderne. Det betyder igen, at du får et bedre blodomløb i kroppen, og ikke får de samme store slidskader på bækkenpartiet, som du gør, når du sidder helt lodret med ryggen.

Vi sidder for fastlåst

Samtidig er vi skabt til bevægelse. Det er unaturligt for os at sidde fastlåst i den samme stilling for længe ad gangen. Men det gør vi, fordi vores kontorstole ikke er skabt til selv den mindste smule bevægelse. Det betyder igen, at mange af os indtager nogle helt forkerte siddestillinger flere gange i løbet af dagen, selv om stolen ikke giver os mulighed for at gøre det, uden det går ud over især ryg og bækkenparti.

Active sitting er en mere naturlig måde at sidde på

Skal du gøre noget aktivt for at forbedre den måde, som du sidder på, kan du med fordel kigge på kontorstole, der er understøtter såkaldt ”active sitting”. Det er ergonomiske stole, der giver dig mere bevægelsesfrihed, når du sidder på dem.

Får du således lyst til at hænge lidt på det ene armlæn, giver stolen efter i den side, du vipper til, så du ikke kommer til at sidde skævt med ryggen. Tilsvarende vipper stolesædet med frem, når du læner dig frem og vise versa.

På denne type stole er både sæde og ryglæn oftest opdelt i to separate enheder. Det giver dig bedre mulighed for at ændre siddestilling, uden at kontorstolen modarbejder dig.

Indstil skrivebordet korrekt

Udover kontorstolen er det også vigtigt, at du får indstillet skrivebordet korrekt. Især højden på skrivebordet er vigtigt, hvis du skal undgå problemer med specielt skuldrene. Hvordan du indstiller dit skrivebord korrekt, finder du en guide til her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.