Er det dig der skal vælge ny printer til kontoret, eller er du ene-iværksætter, der skal udstyre hjemmekontoret? Uanset hvad er markedet for printere ekstremt svært at gennemskue, og det er et område, hvor man nemt risikerer at tage forkerte valg, der koster mange penge.

Det vigtigste valg du skal tage er, om det skal være en laserprinter eller en såkaldt inkjet-printer, der skriver med blækpatroner. Men hvad er egentlig forskellen?

Lasertoner

Inkjetprinteren (som står i de fleste private hjem) fungerer ved hjælp af flydende blæk. Det kan du læse mere om i næste afsnit. Laserprinteren er langt mere avanceret.

En laserkassette (printerpatron) indeholder som sagt ikke flydende blæk, men derimod et farvepulver, der er ekstremt farvende. Pas på med at få pulveret udover dig eller gulvet, det farver meget!

Når du printer på en laserprinter, bliver dette pulver overført til en rulle inde i printeren og overføres til papiret ved hjælp af en elektrisk ladning, der udvikler en stærk varme. Det er også derfor at at laserprintere er bedst til print på almindeligt papir og ikke fotopapir, der ikke tåler den høje varme, som printeren afgiver.

Denne proces er langt hurtigere end inkjet-printerens flydende blæk og de bedste laserprintere kan spytte mange ark ud på kort tid.

Kopimaskiner benytter sig også af lasertoner af samme årsag.

Kapaciteten på en laserprinter er langt højere end andre printere. En laserkassette kan printe helt op til 3.000 ark før du skal skifte toner. Det er meget mere end ved inkjet-print.

Blækpatroner / Inkjet

Som tidligere nævnt fungerer inkjet-printere på en helt anden måde end laserprintere. De benytter sig af såkaldte blækpatroner med flydende blæk i sort og farver, der via dyser overføres til printerpapiret. Kvaliteten er forskellig alt efter hvor god og dyr en printer er. Det indebærer både hvor store blækdråberne er (jo mindre jo bedre) og antallet af farvepunkter.

Skal du printe meget grafik eller deciderede fotos på fotopapir, skal du bruge en inkjet-printer og ikke en laserprinter. Både pga kvaliteten, og fordi fotopapir ikke kan tåle varmen fra en laserprinter.

Ulemperne ved blækprintere er bl.a., at de er en del langsommere end laserprintere. De egner sig med andre ord ikke til at udskrive mange sider ad gangen. De er også langt dyrere i forbrug.

Konklusion

Der er både fordele og ulemper ved begge printertyper, men konklusionen må være at det i de fleste tilfælde vil være bedst at investere i en laserprinter, hvis det er til erhvervs- og kontorbrug. Især hvis man som virksomhed har et printbehov der går udover hvad man printer i en normal husstand.

Med mindre du har en virksomhed, der er specialiseret i fotoprint, i hvilket tilfælde du nok alligevel ville vælge en dyr specialprinter, så er laserprinteren som skabt til kontoret og dets behov.

Tidligere var en laserprinter en meget dyr maskine, men som med alt anden teknologi, er også disse faldet til priser, hvor de fleste kan være med. Så det er realistisk for selv en lille nystartet virksomheder eller en freelancer, at anskaffe sig en god laserprinter.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.