Vi lever i dag i en digital tidsalder hvor vi dagligt spenderer timevis online, både derhjemme men også når vi er på arbejde. I denne sammenhæng er det vigtigt at vide, at flere platforme samler store mængder data om deres brugere og deres færden på internettet, hvorfor dit privatliv og identitet ikke er nær så privat som du måske går og tror.
Din browser og søgehistorik, samt aktivitetsniveau på diverse sociale medier og hjemmesider er blevet en vigtig værdikilde for mange virksomheder. Meget af din data er tilknyttet din IP-adresse, og virksomheder yder derfor en stor indsats for at finde frem til den. Før du læser videre her, kan du læse mere og blive klogere på, hvad en IP-adresse egentlig er.
Til hver enkelt computer, mobil eller tablet du anvender til at gå på nettet, er der tilkoblet en personlig IP-adresse. Denne IP-adresse kan fortælle hvor du befinder dig geografisk, men også hvilke hjemmesider du på det seneste har besøgt. Du er derfor langt fra anonym på nettet, og hvis du ikke tager din forholdsregler når du bevæger dig på nettet, kan virksomheder og eventuelle hackere hurtigt få adgang til følsomme oplysninger.
I forlængelse af din IP-adresse men også generelle færden online, er der mange platforme der indsamler data om deres brugere. Dette er i sammenhænge hvor du foretager et køb eller er inde og kigge på specifikke produkter. Denne type data bruges til at analysere brugernes købsadfærd og således skabe målrettede reklamer.
Sørg for udelukkende at tilgå ordentlige hjemmesider som ser troværdige ud. Af og til kan du komme ud for at hjemmesider prøver at narre dig til at åbne eller installere specielle programmer for derved at printe en virus. Dette gør sig også gældende for phishing mails, hvor bagmænd forsøger at lokke personfølsomme oplysninger ud om dig.